TARTE CITRON AU MERINGUE



Hej venner.

Da jeg i torsdags kom hjem på forlænget weekend fra efterskolen, var køleskabets grønt- og frugtkasse fyldt op med citroner. Så det var oplagt at lave den franske klassiker 'tarte citron au meringue', der oversat til dansk blot hedder citrontærte med marengs. Tærten er fyldt med smag og følelsen af surt og sødt, der basker mod hinanden er helt vidunderlig - og så er den jo virkelig smuk.
Det er ikke så mærkeligt, at den har været en tur gennem diverse madprogrammer det seneste år, for processen er fyldt med sjove elementer og steder, hvor man liiige skal holde tungen i munden. Men frygt ej, det her var den første gang jeg lavede tærten og den blev da ganske vellykket og godt modtaget :-).



Ingredienser: 

Mørdej

250 g hvedemel
170 g saltet smør
60 g flormelis
1 vanilje stang
2 tsk sukker
1 æg

Citroncreme 

2 æg
2 æggeblommer (gem æggehviderne, de kan bruges i marengsen)
150 sukker
1,5 dl citronsaft (ca. 4 citroner)
15 g majsstivelse
revet citronskal af 2 citroner
50 g blødt smør

Marengs

4 æggehvider
200 g sukker
1 dl vand

Sådan gør man:

Mørdej

  • Tag vaniljekornene ud af stangen og bland dem med sukkeret, så kornene bliver skilt ad. 
  • Smuldr smørret ned i mel, flormelis og vaniljesukkeret
  • Tilsæt ægget og saml dejen hurtigt - den skal kan samles, ikke æltes! 
  • Sæt dejen på frys i et kvarter/halv time til den er gennemkold.
  • Rul derefter dejen ud og placer den i en tærteform. Hvis dejen er blevet lun, så læg den i fryseren igen i et par minutter. 
  • Stik i bunden med en gaffel - det forhindrer bunden i at hæve. 
  • Bag ved 220 grader i 15 minutter eller til dejen får en smuk, fylden farve. 

Citroncreme 

  • Sukker, citronsaft og revet citronskal kommes i en kasserolle. 
  • Kog det op og lad det trække i 5 minutter. 
  • I en ny gryde piskes æg og blommer op sammen med majsstivelsen - husk at opløs majsstivelsen i lidt vand. 
  • Sigt citronmassen ned til æggene og rør rundt. Det skal varmes op til det bliver tykt. 
  • Kog det igennem ved en jævn varme - husk at rør hele tiden! 
  • Køl dejen af i et par minutter og rør derefter smørret i. 
Marengs
  • Kog sukker og vand til en slags sirup - altså gerne tyk i konsistensen. Dette kan godt tage et par minutter. 
  • Pisk æggehviderne til skum og tilsæt sukkermassen lidt af gangen. 
  • Pisk et godt stykke tid indtil marengsen kan vendes med bunden i vejret
Samling af tærten
  • Citroncremen hældes ud på tærtebunden. Glat det jævnt ud. 
  • (Der er lidt fri leg med marengsdelen - jeg bøjede mig dog og gik all in med det klassiske.) Put marengsen op i en sprøjtepose med en stjernetylt. Sprøjt små toppe. 
  • Jeg brugte en gasbrænder til marengsen. Så er det let at styre farven og man ved, at den beholder den cremede konsistens. Man kan også sætte den i ovnen på 200 grader til den ønskede farve - evt. med lidt drysset flormelis til at karamellisere. 

Flinker hilsner


Marie





2 kommentarer:

  1. Skal tærten bages efter citron-fyldet er kommet på?:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marie! Nej, i vores version bliver det erstattet af kogningen. :-)

      Slet